Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold
Statskogs feltapparat i Nordland og Troms
Fjelltjenesten > Innlegg > Camilla (9) og Andreas (11) går Norge på langs.
mars 03
Camilla (9) og Andreas (11) går Norge på langs.

Norge på Langs II.jpg
Går Norge på langs - fra venstre: Vidar Vollan, Andreas, Camilla og Gunnar Alberg.  

Foto: Kjetil Letto.


I vinterferien møtte Fjelltjenesten på denne blide gjengen i Isdalen mellom Rostadalen og Signaldalen. Familien Alberg: Camilla (9), Andreas (11) og pappa Gunnar, er ute på 15. etappe i sitt "Norge på langs med barn" prosjekt. Med seg på denne etappen har de Vidar Vollan, en god venn av familien som også har vært med på tre av de tidligere etappene. Mor Torunn har også vært med på flere av etappene, men denne gangen følger hun opp eventyrerne hjemmefra via satellitt-telefon og GPS-sporing. Da første etappe startet på Lindesnes i 2008 var barna tre og fire år gamle, nå seks og et halvt år senere, er de snart i mål på nest siste etappe. Hvis alt går etter planen, skal siste etappe fra Skibotndalen til Nordkapp, gjennomføres i løpet av sommerferien i 2015.

Selv om det er friskt vær i Isdalen når Fjelltjenesten møter på turfølget, så ser det ikke ut til at det legger noen demper på stemningen – tvert imot ser det ut til at alle stortrives. Både Camilla og Andreas har for lengst blitt vant til å være ute i all slags vær og vind, og har garantert vært ute i tøffere vær enn 12-13 sekundmeter vind og snødrev som det var da vi møtte dem. I en alder av ni og elleve virker det ikke som om det er noe problem i å være på tur i utfordrende vær og å gjennomføre dagsetapper som i mange tilfeller er mer enn nok for voksne. Begge er med på å velge hvor ferden skal gå og underveis deltar de også i orienteringa gjennom bruk av kart og kompass.
Å være på tur over flere uker gir mange erfaringer og spennende opplevelser. Camilla viser ivrig frem en filmsnutt som hun har filmet av et merkelig dyr som nærmest ruller avgårde over isen. Dyret forsvinner like fort som det dukket opp, og er fortsatt et mysterium. Andreas forteller at de også har lært å filetere rype og fått laget seg en skikkelig rypemiddag. Rypa og kunnskap om filetering fikk de av to andre eventyrere, Andreas og Elise Theoline Skagøy, som har flyttet ut i villmarka for et eventyrlig år i det fri.
Pappa Gunnar oppfordrer andre småbarnsforeldre til å komme seg ut på tur. Alt handler om å komme seg ut av godstolen, planlegge godt og sette seg langsiktige mål – hvis man klarer det, ligger alt til rette for å få uforglemmelige opplevelser i lag med barna. Han sier videre at det er viktig med godt utstyr og gode sikkerhetsrutiner, både med tanke på egen sikkerhet og som trygghet for de som sitter hjemme. Til navigering bruker de både kart/kompass og GPS, og hvis det skulle oppstå forsinkelser eller uhell underveis, har de også med seg satellitt-telefon og personlig nødpeilesender (SPOT).
Etter et kort men trivelig møte fortsetter Camilla, Andreas, Gunnar og Vidar inn i snøføyka i retning Gappohytta, som er neste overnattingssted for firkløveret. Derfra går turen videre til Gåldahytta og til slutt Galgojavri i Skibotndalen, som er målet for denne etappen. Når familien etter siste etappe er framme på Nordkapp, vil de ha tilbakelagt så mye som 330 mil – et bedre grunnlag for et aktivt friluftsliv er vel vanskelig å få. Vi i Fjelltjenesten er mektig imponert og ønsker dem lykke til og god tur, både med resten av Norge på langs ferden og spennende turer i framtiden!
Hvis du ønsker å lese mer om familiens Norge på langs prosjekt, finner du linker til turen og de enkelte etappene på ut.no – her ligger både bilder og beskrivelser til inspirasjon for andre som har lyst til å komme seg på tur!