Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold
Statskogs feltapparat i Nordland og Troms
Fjelltjenesten > Innlegg > Jerv på tre føtter
mars 27
Jerv på tre føtter

Under jerveregistrering i Tysfjord kom Fjelltjenesten over sporet av en jerv som gikk på tre føtter.

Det vil si at den fjerde og siste foten så ut til å være kappet over av en eller annen årsak, og laget et butt spor i snøen. Det kunne se ut som om foten var kappet et stykke inne på labben.

IMG_3924

Bildet viser hvordan sporekka av “Tre -fotingen” så ut på skaresnøen. Fjelltjenesten sikret DNA-prøve av jerven, som vil bli sendt inn til Rovdata for analyse. På den måten kan vi kanskje se hvordan det går med denne jerven og om den overlever, ved senere igjenfunn av spor og nye DNA-prøver av dyret. Jervesporet ble funnet i Svalesvagge i Tysfjord, som er samisk og står betyr “Steingjerdedalen”.

DNA-prøver taes av ekskrementer eller hårprøver fra jerven.

Jeg har en gang tidligere, midt på 90-tallet, sett tilsvarende spor av en jerv, som hadde fått kappet foten, men da var det lenger opp på leggen, slik at sporet så ut som hvis du setter enden av et egg i snøen. Dette var i Sør Troms.

Den gangen mistenkte jeg bruk av fotsaks eller åtesaks, som også kan være årsaken til at en jerv går rundt på tre føtter i Tysfjord, denne gangen. Andre grunner kan være at den har vært skutt på, eller at den har vært i slåsskamp med andre jerver.