Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold
Statskogs feltapparat i Nordland og Troms
Fjelltjenesten > Innlegg > Is- og snøforhold i Nordland og Troms pr uke 5
februar 02
Is- og snøforhold i Nordland og Troms pr uke 5

Velkommen til Statskog Fjelltjenestens nye blogg!

Her er årets første melding om is- og snøforhold i Nordland og Troms. Statskog Fjelltjenesten måler is ved noen utvalgte vann og sjekker snøforhold for å gi en status fra fjellet. Det vil komme fem meldinger i løpet av vinteren i henholdsvis uke 5, 8, 13, 17, 20.

Hvis dere har informasjon  om vær- og føreforhold så er det bare å tipse oss gjennom bloggen. Følg oss også gjerne på Facebook.com/fjelltjenesten


Fullstendig rapport finner dere i disse nedlastbare filene:
Is- og snøforhold Nordland uke 5 2012.pdfIs- og snøforhold Nordland uke 5 2012.pdf

Is- og snøforhold Troms uke 5 2012.pdfIs- og snøforhold Troms uke 5 2012.pdf

Bjøllådalen i Saltfjellet. Foto Jim Tovås Kristensen, Statskog Fjelltjenesten

Se flere bilder fra fjellet på Flickr.com:

Her får du en oppsummering fra de ulike områdene som Fjelltjenesten dekker:

Troms       
Hele fylket preges av at vi har hatt en lang periode med lite nedbør, mye vind og relativt lave temperaturer.  Dette betyr lite snø for årstida både i lavlandet og i høyfjellet, samt mye is-stevling i bekker og våtdrag. I fjellet er det ising og snaublåst som er det dominerende bildet, selv om det i enkelte dalganger nok også vil kunne være brukbare snøforhold. I lavlandet er det større lokale forskjeller, men det store bildet preges av lite snø og mye is. Isen på fjellvatna er i stor grad stålis på 35 – 50 cm. På noen få (større) vatn har vi registrert sørpe og overvann. Store regulerte innsjøer – spesielt i Sør-Troms har usikre isforhold.
Ofoten
Snø og føreforholdene i fjellet i Indre Ofoten er dårlige. Generelt er det svært lite snø for årstiden, over det hele. Isforholdene på de uregulerte vatn, som Fjelltjenesten har undersøkt på Nygårdsfjell og i Bjørnfjell er gode, men mange av de regulerte vatna, kan ha svært skumle isforhold.  
 
Salten
Forholdsvis lite snø i fjellet for årstiden. I fjellskogen er det rundt 50 cm snø, mens i høgfjellet varierer det voldsomt pga sterk sørøstlig vind den siste tiden har flyttet og pakket snøen. Det er generelt god is på uregulerte vann og vassdrag i fjellet.
 
Helgeland
Ismålingene viser trygg is. Flere steder er isen blåst rein for snø, så forholdene for isfiske er optimale. Snødekket er bra, selv om det er relativt lite snø for årstida. Skiføret er jevnt over godt, da snøen har satt seg. Snømengden varierer og på de mest vindutsatte områdene i fjellet er det avblåst og hardt.   I området rundt Mosjøen går det mye rein i skogen – vis hensyn.