Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold
Statskogs feltapparat i Nordland og Troms
Fjelltjenesten > Innlegg > Fanger fjellrev på Saltfjellet
september 22
Fanger fjellrev på Saltfjellet

 Fjellrev-valper er ikke alltid snille med hverandre. Foto. John Lambela Statskog Fjelltjenesten.jpg

Bilde: Fjellrev-valper er ikke alltid snille med hverandre. Foto: Statskog Fjelltjenesten v/John Lambela.

​Denne uka har Statskog Fjelltjenesten fanget inn en ung fjellrevhann fra Saltfjellet som skal til Sæterfjellet avlsstasjon ved Oppdal. Dette på oppdrag for NINA og avlsprosjektet. På Oppdal skal den få seg en make fra et annet fjellområde i Norge og spre genene sine videre. Avlsparene bor i hver sin innhegning, på størrelse med en halv fotballbane. Hvert hegn har to kunstige hi og flere steinurer som gir skjul og klatremuligheter. Hvert år produseres 40–60 valper for utsetting, noe som gir et betydelig bidrag til den ville fjellrevbestanden.

Avlsprogrammet fungerer også som en buffer mot tap av genetisk variasjon. Avlsparene er hentet som valper fra alle restbestandene av fjellrev, og gjenspeiler hele den genetiske variasjonen hos fjellrev i Skandinavia. Planmessig utsetting bidra derfor til å øke genetisk utveksling og motvirke genetisk isolasjon.

Hver høst og vinter settes det ut valper i områder der fjellreven enten er utdødd eller fåtallig.
Junkeren et fjellområde litt sør for Saltfjellet som har fått tilført mange valper fra avlsprosjektet, og dette har bidratt til styrking av fjellrevbestanden både på Saltfjellet og på svensk side av grensen.
 
 
For flere bilder av fjellrev se også på Statskog/Flickr